Biografie

“Communicatie ontstaat als je genoeg zelfvertrouwen hebt om kwetsbaar te durven zijn.”

Als ik nu beelden zie van dertig jaar geleden moet ik glimlachen. Daar zat ik voor de camera als omroepster voor de TROS. Ik voelde me duidelijk nog niet helemaal op mijn gemak, maar gaandeweg ging het beter. Ik groeide er als het ware in. TROS Aktua, TROS Aktua in Bedrijf, Triviant: ik heb het allemaal met plezier gedaan. Ik zou niet meer weten hoeveel mensen ik voor de camera heb geïnterviewd. Het moeten er honderden geweest zijn. Van gehaaide captains of industry tot onzekere tieners. Tegenwoordig gebruik ik die ervaring nog steeds als trainer en als presentator en dagvoorzitter op allerlei evenementen.
In de laatste twintig jaar bij de TROS begeleidde en coachte ik de omroepsters, nieuwe presentatietalenten en verslaggevers. Daarnaast trainde ik mensen uit het bedrijfsleven en de politiek. Kortom, presentatietraining en coaching werd meer en meer mijn vak. Daarom heb ik ook de docentenopleiding aan de Media Academie gevolgd.
Nu, na al die jaren, is mijn belangrijkste conclusie: ’Wie goed wil overkomen, moet genoeg zelfvertrouwen hebben om kwetsbaar te durven zijn.’ Dit is mijn motto geworden. Het zelfvertrouwen om meer van jezelf te laten zien en de kwetsbaarheid om open te staan voor anderen. Dat wil ik iedereen graag meegeven. Verwacht van mij geen hoogdravende communicatietheorieën, maar vooral een praktische en persoonlijke training. Een training gebaseerd op meer dan dertig jaar media-ervaring waar u werkelijk wat aan heeft.